Asbestattest

Wat is het asbestattest?

Een asbestattest is het unieke resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw.  Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM een asbestattest af.  Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het gebouw asbestveilig is. 

Dankzij het asbestattest komt u dus te weten welke materialen asbest bevatten en hoe u als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken.  

Kom alles te weten over het asbestattest:

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen die geconstrueerd werden voor 2001. Tegen 2032 moet iedere eigenaar van een woning of een gebouw opgericht voor 2001 over een asbestattest beschikken.  Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de huurders.

Dit asbestattest kadert in het Vlaamse asbestafbouwbeleid.  De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen.  Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil ze Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken.

In gebouwen vannaf 2000 is het gebruik van asbesthoudende materialen verboden.  Heeft u toch nog twijfels over bepaalde materialen, dan vindt u in het postinterventiedossier alle informatie over de materialen die in het gebouw aanwezig zijn.  Voor gebouwen gebouwd of verbouwd vanaf 1 mei 2001 is een postinterventiedossier immers verplicht.

Welke staalnames zijn echt nodig?

Welke staalnames zijn verplicht bij het opmaken van een asbest attest? Wat als deze stalen niet genomen kunnen of mogen worden?


Er moet een staal genomen worden van elk verdacht asbest materiaal dat de opdrachtgever als niet verdacht asbest wil laten rapporteren. Daarnaast legt het inspectieprotocol volgende verplichte staalnames vast (indien aanwezig in het gebouw):

  • Picalplaat
  • Zwarte lijmlaag
  • Lijm achter faiencetegels
  • Mastiek (harde raamkit)
  • Bitumen
  • Thermische gips isolatie
  • Spuitlagen/vlokken
  • Pleisterwerk binnen
  • Crepi buiten


Wat betekent de staalname van het pleisterwerk bij woningen?Het betreft hier het binnenpleisterwerk van de muren en het plafond. Er dient een staal genomen te worden uit volgende ruimten:

  • 1 individuele ruimte bv de leefruimte, slaapkamer, bureau
  • 1 natte ruimte bv de badkamer, keuken, wasplaats
  • 1 in de stookplaats
  • 1 in de traphal


In deze 4 ruimten nemen we 1 staal van de muur en 1 staal van het plafond, de staal moet genomen worden tot op de drager, dus meestal tot op de snelbouw/beton.

Wat als de opdrachtgever niet wenst dat er een staal wordt genomen? Dan legt het inspectieprotocol op om het materiaal als verdacht asbest op te nemen in het asbest attest.

HEB IK EEN ASBESTATTEST NODIG?

Vanaf 23 november 2022 heeft u een geldig asbestattest nodig wanneer:

  • u eigenaar bent van een gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement),
  • en het gebouw(deel) gebouwd is voor 2001,
  • en de oppervlakte van het gebouw(deel) 20 m² of meer is,
  • en het gebouw(deel) toegankelijk is,
  • als u het gebouw(deel) verkoopt.


Vanaf 2032 moet u voor elk gebouw dat gebouwd is voor 2001 en waarvan u eigenaar bent een asbestattest hebben.

De regelgeving stelt dat de eigenaar de inhoud van een geldig asbestinventarisattest moet meedelen aan de kandidaat-koper bij het sluiten van het compromis voorafgaand aan de verkoop van de woning, of op het moment van een verkoop wanneer de overdracht verloopt zonder compromis.  In de praktijk wil een koper weten waar asbest zit in het gebouw nog voor die besluit om een bod uit te brengen omwille van de mogelijke impact op de renovatiekosten. Vooral tijdens een plaatsbezoek zal die het attest willen inkijken, dan kan die meteen de informatie in het attest overlopen tijdens het plaatsbezoek.

Hoe verloopt een asbest-inventarisatie?

Een asbestdeskundige voert een asbestinventarisatie uit door het raadplegen van relevante, bruikbare documenten en vooral het uitvoeren van een niet-destructieve inspectie ter plaatse.  Standaard gaat het om een niet-destructieve inventarisatie.  De asbestdeskundige moet hiervoor geen zaken demonteren of afbreken om ingesloten materiaal op te sporen; hij moet wel zaken opheffen.  Het kan wel zijn dat hij lokaal, kleine beschadigingen aanbrengt om een monster te kunnen nemen voor labo-analyse.

Tijdens de inspectie inventariseert de asbestdeskundige op die manier de asbestverdachte materialen, beoordeelt hun toestand en het risico dat er van uitgaat.  Hij geeft advies over de asbestverdachte materialen die best weggenomen moeten worden, hoe in afwachting hiervan het risico beheerd kan worden en wat de mogelijke verwijderingsmethodiek is.

De data van de inventarisatie worden rechtstreeks ingevoerd in de asbestinventarisatiedatabank.  Op die manier kan de asbestdeskundige een asbestattest aanvragen en bezorgen aan de opdrachtgever.

U kan vrijwillig een aanvullende destructieve asbestinventarisatie laten uitvoeren om ingesloten asbest op te sporen voorafgaand aan renovatie- of afbraakwerken   Worden de werken uitgevoerd door een aannemer met werknemers dan moet die dat vanuit zijn werkgeversplicht laten opmaken.

Wat kost een asbestattest?

Gebruik onderstaande knop om de prijzen van INDOMUS te raadplegen.

Hoe krijg ik het attest?

Na een correcte en volledige invoer van de inspectiegevens door de asbestdeskundige, levert de OVAM het asbestattest af als pdf-bestand.  De asbestdeskunige bezorgt een kopie aan de eigenaar of opdrachtgever. 


Als eigenaar kan u kunt het asbestattest ook raadplegen via de Woningpas.  Het is nuttig om uw woningpas te bekijken op de website en de informatie die al beschikbaar is over uw woning klaar te houden voor de deskundige.

Verplicht voor alle overdrachten vanaf 23 november 2022!

Wie binnenkort zijn eigendom (gebouwd voor 2001) wil verkopen, neemt best tijdig contact op met een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie.  Het attest moet aanwezig zijn voor alle verkopen vanaf 23 november 2022. Met verkopen bedoelen we:

  • Alle verkoopovereenkomstendie ondertekend zijn vanaf 23 november 2022. Dit geldt ook voor de wederzijdse verkoopbeloften die in de praktijk vaak voorkomen;
  • Is er geen verkoopovereenkomst, maar meteen eenverkoopakte? Dan geldt de verplichting voor de verkoopakten die verleden zijn vanaf 23 november 2022;
  • De verplichting geldt ook voor deschenking van een woning, maar niet voor woningen die via een erfenis overgaan.

De verplichting geldt trouwens niet alleen voor woningen, maar ook voor andere gebouwen zoals kantoorruimtes, overheidsgebouwen…

Het attest moet aanwezig zijn bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst.  Het is mogelijk dat kandidaat-kopers bij de kijkdag van de woning al naar een kopie vragen...

asbest verwijderen asbestbeest
asbest golfplaat

Dobbit TV


"ASBEST HERKENNEN MET ROGER"

Tot 1 juli 1993 is in en om veel huizen Asbest toegepast.  Vaak in de vorm van asbesthoudend cement. Asbestcementplaten bevinden zich het meest in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages. Niet hechtgebonden board is regelmatig toegepast als brandwerend materiaal in met name garages en rondom cv-ketels. Ook in sommige soorten vinylzeil en in een bepaald type oude, harde vinyltegels komt asbest voor.

Hechtgebonden noemen we de Asbest-materialen waarin de vezels stevig in een dragermateriaal verankerd zitten. Als het materiaal in een goede staat verkeert, en niet wordt bewerkt of gesloopt, komen er nauwelijks vezels vrij. Een goed voorbeeld van hechtgebonden Asbest vormen asbest-cement golfplaten en vlakke platen die in goede staat verkeren.  De zogenaamde "ETERNIT" platen...

Niet hechtgebonden Asbest zijn de Asbesthoudende materialen waarin de vezels niet of nauwelijks aan een dragermateriaal zijn gebonden, zoals spuitasbest.

Hoe verloopt een asbestinventarisatie bij INDOMUS?


Een asbestinventarisatie kan enkel uitgevoerd worden door een erkend asbestdeskundige inventarisatie.


Tijdens de inspectie worden dubieuze asbesttoepassingen gestaald.  We werken met premium lab service bij een FOD erkend labo en kunnen binnen 24h over de resultaten beschikken.


Een asbestattest kunnen we binnen 48h afleveren, normaal is de doorlooptijd 2 a 5 werkdagen.

  • Stap 1:. contacteer een erkend asbestdeskundige inventarisatie.  INDOMUS bijvoorbeeld, vraag eventueel een offerte of meer uitleg. 
  • Stap 2: boek de afspraak.  Dit kan via de boekingsagenda, via mail of telefonisch.
  • Stap 3: INDOMUS bevestigt de afspraak en stuurt een overeenkomst op.  Deze overeenkomst is opgesteld door OVAM, is uniform en verplicht.
  • Stap 4: Vul de overeenkomst in, eventueel samen met INDOMUS.  Deze overeenkomt dient ten laatste bij de start van de inspectie ondertekend beschikbaar te zijn.
  • Stap 5: de asbestdeskundige van INDOMUS voert de inspectie in uw woning uit, er worden stalen genomen en detailfoto's genomen.  Elk lokaal dient toegankelijk te zijn.
  • Stap 6: de asbestdeskundige stuurt de stalen naar het labo, verwerkt de gegevens en voert alle gegevens in de databank van OVAM in.
  • Stap 6: INDOMUS stuurt u de factuur op.
  • Stap 7: de laboresultaten worden verwerkt en ingevoerd in de databank van OVAM.
  • Stap 8: het asbestattest wordt afgewerkt en nagekeken.
  • Stap 9: U betaalt de factuur.
  • Stap 10: zodra het attest afgewerkt is en de factuur betaald is, wordt het asbestattest u electronisch bezorgd.

Neem een kijkje in het asbestmuseum

De volgende presentatie mag gebruikt worden mits bronvermelding en weergave van de bron op elke slide.

Scroll naar beneden voor een beschrijving van de verschillende soorten asbest.

01

Chrysotiel

Wit asbest

Serpentijn

Wit asbest

Meest voorkomend (85%)

Mg3(Si2O5)(OH)4

chrysotiel of wit asbest

02

Crocidoliet

Blauw asbest

Amfibool

GEVAARLIJKSTE ASBEST

Weinig voorkomend (5-10%)

Vezel is blauw

a2Fe3+2Fe2+3Si8O22(OH)2

Vb. spuitasbest

crocidoliet of blauw asbest

03

Amosiet

Bruin (grijsbruin) asbest

Amfibool

<1%, weinig voorkomend

Isolatieplaten (bruin)

Spuitasbest jaren 50-60 (verbod 1978)

(Mg,Fe)7Si8O22(OH)2

amosiet of bruin asbest

04

Actinoliet

Groen (grijs-groen-zwart) asbest

Amfibool

Met glans

Edelstenen

Na verwerking wit

Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2

Actinoliet of groen asbest

05

Tremoliet

Grijs (wit-bruin-lichtgroen) asbest

Amfibool

Parelglans

Kit en plaatmateriaal (soms)

Komt weinig voor

Ca2Mg5Si8O22(OH)2

Tremoliet of grijs asbest

06

Anthophylliet

Gelig (met grijze streepkleur) asbest

Amfibool

In kitten rond oude ramen

Parelglans, glasachtig

Zeer zelden gebruikt in industrie

Tuimelstenen, “helende kristallen”

(Mg,Fe)7Si8O22(OH)2

Anthophylliet of gelig asbest